Op de museale weegschaal

Welke waarde heeft erfgoed? Wie bepaalt die waarde en hoe? Deze publicatie is een praktisch hulpmiddel bij de toekenning van verschillende soorten waarde aan objecten en collecties.

Download
Op de museale weegschaal
op_de_museale_weegschaal.pdf
Adobe Acrobat document 7.3 MB

Leidraad afstoten museale objecten (Lamo)

De Leidraad voor het Afstoten van Museale Objecten, kortweg Lamo, heeft zich sinds de introductie op het congres ‘Grenzen aan de groei’ in 1999 een stevige plaats verworven in de praktijk van het collectiebeheer door musea. De leidraad is breed geaccepteerd als professionele norm bij het selecteren en afstoten van objecten uit museale collecties. Dat geldt niet alleen voor de musea, die de Lamo als een praktisch verlengstuk van de Ethische Code aanvaard hebben, maar ook voor veel eigenaren van museale collecties, zoals de overheid.

Download
Leidraad afstoten museale objecten
LAMO.pdf
Adobe Acrobat document 389.4 KB

Museale collecties en de erfgoedwet

Hoe we in Nederland met museale collecties omgaan, is vastgelegd in de Erfgoedwet. Deze brochure belicht onder meer het beschermen, overdragen, uitvoeren, beheren en financieren van roerend cultureel erfgoed.

Leeuwarder Courant augustus 2017

Download
Artikel Leeuwarder Courant 18 augustus 2017 - Gitte Brugman
de erfenis.pdf
Adobe Acrobat document 6.4 MB

Birgit Donker / Mondriaan Fonds over Onterfd Goed

uit: 'Uit grootmoeders kastje. Erfgoed een kwestie van keuzes en koestering'. Publicatie naar aanleiding van de Reinwardt Memorial Lecture 2013 door Mondriaan Fonds directeur Birgit Donker.

Download
Onterfd Goed
Birgit Donker.pdf
Adobe Acrobat document 183.1 KB

Onderzoek naar BKR regeling door student Leuven

Tijdens haar stage bij Onterfd Goed deed Rachelle van den Broek in het kader van haar studie kunstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Leuven een onderzoek naar het herbstemmingsproces van kunstwerken die in het verleden zijn aangekocht in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR).

Download
Onderzoek BKR Rachelle vd Broek.pdf
Adobe Acrobat document 422.5 KB

Lezing over legaten en erfenissen van kunstenaars

Jolande werkte mee aan een serie lezingen en ronde tafelgesprekken rond de zorgen die erfgenamen hebben wanneer zij het beheer krijgen over een kunstcollectie van een overleden familielid. 

 

6 november 2016, Maastricht

Onterfd Goed in de Tijd / Belgie

De Belgische krant de Tijd / Sabato heeft een artikel gepubliceerd over Onterfd Goed en de winkel OODE van Marleen Kurvers in Amsterdam

New York Times april 2015

In april 2015 heeft de New York Times een artikel over OODE, de dealer van Onterfd Goed in Amsterdam en over Onterfd Goed zelf  "kunstwerken een tweede leven geven".

Elevator pitch 2013